TERMOCERT Badania termowizyjne • termowizja • termografia • wycieki wody - rozdzielnie elektryczne

  • Badania termowizyjne w budownictwie
    Badania termowizyjne w budownictwie
  • Badania termowizyjne w budownictwie
    Badania termowizyjne w budownictwie
  • Lokalizowanie wycieków z instalacji
    Lokalizowanie wycieków z instalacji
  • Lokalizowanie wycieków z instalacji
    Lokalizowanie wycieków z instalacji
  • Badania termowizyjne okien i drzwi
    Badania termowizyjne okien i drzwi
  • Badania termowizyjne okien i drzwi
    Badania termowizyjne okien i drzwi
  • Badanie rozdzielni elektrycznych
    Badanie rozdzielni elektrycznych
  • Badanie rozdzielni elektrycznych
    Badanie rozdzielni elektrycznych
  • Kontrola rurociągów i sieci ciepłowniczych
    Kontrola rurociągów i sieci ciepłowniczych
  • Kontrola rurociągów i sieci ciepłowniczych
    Kontrola rurociągów i sieci ciepłowniczych
  • Pomiary szczelności Blower Door
    Pomiary szczelności Blower Door
  • Pomiary szczelności Blower Door
    Pomiary szczelności Blower Door
  • Badania termowizyjne chłodni
    Badania termowizyjne chłodni
  • Badania termowizyjne chłodni
    Badania termowizyjne chłodni
  • Badania instalacji przemysłowych
    Badania instalacji przemysłowych
  • Badania instalacji przemysłowych
    Badania instalacji przemysłowych
  • Badanie maszyn i urządzeń
    Badanie maszyn i urządzeń
  • Badanie maszyn i urządzeń
    Badanie maszyn i urządzeń
  • Badanie oczyszczarki tłucznia
    Badanie oczyszczarki tłucznia
  • Badanie oczyszczarki tłucznia
    Badanie oczyszczarki tłucznia
  • Badanie urządzeń i układów elektronicznych
    Badanie urządzeń i układów elektronicznych
  • Badanie urządzeń i układów elektronicznych
    Badanie urządzeń i układów elektronicznych
 

Na skutek intensywnej eksploatacji linii produkcyjnych do wypieku pieczywa i wysokich temperatur panujących zwłaszcza w pobliżu palników, izolacja termiczna pieców piekarniczych ulega degradacji i może wymagać naprawy dla wyeliminowania nadmiernych strat energii. Powstałe braki lub częściowe ubytki izolacji termicznej pieca piekarniczego są przyczyną znacznych strat ciepła a tym samym wyraźnego spadku efektywności energetycznej całej linii wypieku pieczywa.

Obudowa pieca piekarniczego

Badanie termowizyjne pozwala ocenić bieżący stan termoizolacji pieca piekarniczego i podjąć decyzję o dokonaniu stosownych napraw lub kompleksowym remoncie całego pieca.

Wady izolacji obudowy linii wypieku pieczywa

Z uwagi na wysokie temperatury sięgające kilkuset stopni, przeprowadzenie badania wymaga zastosowania kamery termowizyjnej o większym zakresie pomiarowym niż dysponują zwykłe kamery termowizyjne (standardowo od -20ºC do +120ºC). Dość często występują także spore utrudnienia w dostępie do zewnętrznych ścianek pieca zajmującego niemal całą przestrzeń hali produkcyjnej, co stwarza konieczność użycia obiektywu o dostatecznie szerokim kącie widzenia.

Obudowa palnika w piecu piekarniczym

Firma TERMOCERT korzysta z profesjonalnej kamery termowizyjnej FLIR T620bx o zakresie pomiarowym do 650ºC i najwyższej dostępnej dla zastosowań cywilnych rozdzielczości 1280 x 960 pikseli. Zastosowanie obiektywu FOL13 o kącie polowym 45° daje pewność wykrycia nawet niewielkich powierzchniowo wad izolacji.

<- Maszyny i urządzenia

Back To Top
// //Mapka TARGEO